martes, 7 de enero de 2014

SAN VICENTE DE LAS CRUCES.

Sant Vicent màrtir

A la ciutat de València, existixen moltes i molt variades festes, algunes conegudes arreu del món, com les Falles i d'altres en canvi desconegudes fins i tot per la majoria dels residents de la ciutat

El 22 de gener els valencians celebren el dia del patró de la ciutat. Vicent fou un jove diaca martiritzat a València à l'any 304 per ordre de l'emperador Dioclecià, i qui despertava gran fervor entre la població. Fou nomenat Patró de la Ciutat i amb el temps s'ha ampliat el ventall d'events per a celebrar-lo. A més de ser patró de Valencia, Sant Vicent màrtir és també patró de Vicenza i del Gremi de Sastres i Modistes.
El matí del 22 de gener l'actuació de dolçainers precedix la celebració d'una missa solemne a la Catedral. Al final en té lloc una processó general dedicada al sant que recorre alguns dels indrets on, segons la tradició, rebé el martiri. Al seu pas pel carrer de les Avellanes, el sant és rebut amb una pluja de fulles de llorer llançades des dels balcons.
Hi ha actes a l'Ermita de Sant Vicent màrtir (plaça d'Espanya), l'església de Sant Valero (a Russafa) i a l'església de Sant Vicent de la Roqueta (parroquia de Crist Rei i del carrer de Sant Vicent). A aquest darrer la missa es fa seguint el rite hispano-mossàrab.
Aquest dia estan obertes les petites capelles que guarden la memòria del sant i que la resta de l'any romanen tancades. Se situen a la plaça de l'Almoina i al carrer de la Presó de Sant Vicent (junt amb el carrer de la Mar, barri de la Xerea).


No hay comentarios:

Publicar un comentario